Príhovor k všetkým členom urbárskeho pozemkového spoločenstva

30.09.2014 12:00

Autor: František Janík

Vážené dámy a páni, vážení spolu urbárnici,

prihováram sa Vám ako jeden z tých, ktorým záleží na tom, aby Urbársky spolok v Dovalove normálne fungoval, aby sa rešpektovali zákony a najmä práva všetkých tých, ktorí si želajú spravodlivosť v riadení a hospodárení na našej spoločnej nehnuteľnosti.

Žiaľ skutočnosť ako tento urbár funguje je žalostná a roky sa nedarí zmeniť tento stav. Sme toho názoru, že skupina ľudí na čele s bývalým predsedom významne profituje z majetku a je podporovaná niekoľkými vybranými členmi, ktorí sú zrejme hmotne stimulovaní (drevo, peniaze).
Najväčším nešťastím je nezákonné významné vlastníctvo miestneho poľnohospodárskeho družstva, ktoré v uplynulom období získalo z vyprodukovaného zisku takmer 100 tisíc €, na úkor ostatných a svojou váhou hlasov spravidla rozhodne hlasovanie v prospech bývalého vedenia.
Takáto podpora vedenia mala však za následok stav, v ktorom sa dnes nachádzame. Majetok nás všetkých bol vytunelovaný. Pod zámienkou kalamity boli vyťažené najhodnotnejšie smrečiny v Starej doline celoplošne tak, že sú viditeľné holé kopce práve v našom urbáre od hranice po hranicu. Názorný príklad sme mali v zadnom háji pri Lipt. Kokave, kde pre 15 m3 kalamitného dreva, bolo vyrúbané 500 m3 zdravého kvalitného smreka. Tento stav je možné preveriť na leteckých fotosnímkach, ktoré sú pravidelne vykonávané ústavom hospodárskej úpravy lesa.
Otázka sa natíska, prečo príslušné orgány, súdy nekonali. Za všetkým treba vidieť peniaze a samozrejmé veľké peniaze. Existujú prípady, kde boli v našom urbáre vyfakturované fiktívne práce na fiktívne investície a prostriedky sa vyúčtovali na firmy s rôznym prepojením osôb. Na ročných výkazoch chýbajú 10-tky tisíc € a nikto nepovažuje z vedenia za dôležité tento stav vysvetliť, údajne to nie je v programe schôdze!!
Snaha nezákonne rúbať pretrváva, potvrdzujú to trestné oznámenia súčasného OLH, ktoré rieši polícia, lesný úrad, výsledok?... po dlhšom čase, nič sa nestalo, drevo sa našlo, škoda nevznikla....,
ak si predstavíme ako to asi fungovalo za starého OLH, ktorý býval celé mesiace v zahraničí a nič zvláštne si nevšimol, je ľahké si domyslieť.
Spôsob prepočtu hlasov, rozdeľovanie zisku dáva priestor na rôzne dohady a podozrenia.
Tieto informácie uvádzame najmä pre tých nezainteresovaných, nie miestnych, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu zúčastniť členskej schôdze a svoje splnomocnenie odovzdajú bývalému vedeniu (p.Kaincovej, Stupkovej, J. Papajovi, J. Jurčovi), s vedomím, že urobili dobrú vec pre urbár.

Preto sa obraciame na všetkých čestných a slušných ľudí, aby nepodporovali členov bývalého vedenia ak si želajú zmenu v prospech spravodlivosti a poriadku.

Odporúčame Vám zástupcov najväčších legitímnych vlastníkov:

  • RKC v Dovalove, zastupuje František Janík, lesný inžinier, uznávaný odborník

  • Evan. cirkev v Dovalove, zastupuje Ľubo Javoš, neúnavný kritik urbárskych zlodejov

  • Ing. Juraj Gašperík, CSc. vedecký pracovník SAV

  • p. Viera Boďová, rod. Petrášková, významný vlastník v miestnej komunite

  • p. Valéria Sajtáková

  • p. Júlia Košíková

  • p. Ruženka Lehotská

  • p. Peter Slabej, predseda Dozornej rady UPS

  • p. Milan Jurčo, člen Dozornej rady UPS

Vzor splnomocnenia vhodného pre najbližšie zhromaždenia UPS si môžete stiahnuť ako dokument.

Dokumenty na stiahnutie:

Kontaktujte nás

Prispejte do diskusie Vaším názorom.

Reakcie k článku

článok, reakcia
vlastníci 08.10.2014
čo to robíte, veď sú to samí dôchodcovia,p. Janík. Myslím, že aj vy ste jeden z nich. Máte vôbec nejaký urbársky majetok?

 

reakcia na p.Janíka
urbárnik 08.10.2014
ešte nemáte dosť dreva vo dvore, ktoré ste vyrubovali aj na súkromných pozemkoch v mene našej cirkvi, chcete ,aby prišla o viac, tak ako o pozemky? určite viete,na čo myslím

 

reakcia na list p. Janíka
Dovalovec 06.10.2014
Mne ako rodenému Dovalovcovi, nedá ostať chladný k príspevku p.Janíka zo dňa 30.9.
Rodáci zastavte už konečne to primitívne ohováranie zo strany prišeleckých skupín,ktoré sa snažia uchvátiť moc a zmocniť sa nášeho spoločného majetku.Skupina týchto samozvancov sa ešte pred pár mesiacmi snažila urbárske spoločenstvo zlikvidovať a teraz sa stavia do úlohy jeho záchrancu.Pán Janík rozkazujte si tam odkiaľ pochádzate a nechajte majetok na nás vlastníkov.Cirkevný majetok je majetok nás pravých rodákov,ktorý nadobudli naši predkovia.Nebrúste si zuby na niečo čo vám nepatrí a nikdy patriť nebude.

Ďalšie informácie pre vlastníkov

23.05.2015 12:00
Autor: Peter Slabej Vážení členovia Dozornej rady, vážená pani Mosná, nerobím to rád ale musím...
30.09.2014 12:00
Autor: František Janík Vážené dámy a páni, vážení spolu urbárnici, prihováram sa Vám ako...
05.09.2014 12:00
Autor: Ing. Juraj Gašperík, CSc. Vážení členovia UPS! Naše spoločenstvo vedie výbor, ktorému už...
26.06.2014 12:00
Na poslednom zhromaždení UPS Dovalovo konanom dňa 21.6.2014 nedošlo k schváleniu prepracovanej...
01.11.2013 12:00
Pracovný materiál p. Ing. Juraja Gašperíka, CsC. o navrhovaných zmenách v stanovách tohto...

Kontakt

Informačný portál Dovalova Dovalovo 251, 033 01 Liptovský Hrádok, Slovensko +421908023084